En dag med en tekniker

När jag ringde teknikern Johan för några dagar sedan och bestämde vilken dag jag skulle få följa med honom på en dags arbete, visste jag inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. En dag med en tekniker. Det var lite tomma ord för mig, som jag inte visste innebörden av. Men redan när jag skakade hand med Johan på Edekyls kontor klockan halv åtta en torsdagsmorgon kände jag mig förväntansfull. Johans entusiasm smittade av sig direkt, och vi hann egentligen bara hälsa på varandra innan vi var iväg på dagens första arbete.

Vi åker till ett radhus i Örebro där jag och Johan möter upp dagens första kund. Det är regn i luften men höstens glada färger kompletterar det gråa oktober-diset. Johan ska ta bort kundens gamla luft-värmepump och installera en ny. Jag observerar Johan till en början. Hur han först kollar läget, bemöter kunden och hennes frågor, för att sedan sätta igång och arbeta. Johan förklarar varje steg han gör för mig och jag lyssnar nyfiket. Då jag inte vet så mycket om det han gör, ursäktar jag mina dumma frågor jag ställer till honom - men han förklarar omtänksamt att det inte finns några dumma frågor.

Johan har arbetat på Edekyl i snart tio år. Men inte alltid som kyltekniker. Hans karriär på Edekyl började som rörmokare. Men efter en tid ville han variera sitt arbete och utbildade sig därför förra året till kyltekniker. Jag frågar Johan vad han tycker det bästa med hans arbete är och han poängterar variationen han upplever.

”Jag gillar variationen av arbetsuppgifter. Jag gör ibland mindre jobb, som det vi gör idag, och ibland större. Inget ställe är det andra likt och man får alltid tänka till lite och lösa nya problem.”

Han fortsätter med att Edekyl är en bra arbetsplats på grund av arbetskamraterna.

”De allra flesta utgår från kontoret innan ett arbete. Det blir en plats för oss att mötas.”

Jag frågar Johan om det vi håller på med idag, vilket är utbyte och installation av en luft-värmepump. Han förklarar att luft-värmepump är ett bra alternativ för kunder med direktverkande el.

”Det ger mer energi för pengarna. Mer värme för pengarna. Och så kan det ge kyla på sommaren!”

Trots min närvaro och mina frågor fortsätter Johan att arbeta flitigt och koncentrerat. Det märks att han har gjort detta många gånger förut. Han har full koll på det han gör. Tillslut avlägsnas mer och mer av det gamla materialet och den nya luft-värmepumpen monteras upp. Jag ser emellanåt en förväntansfull kund kika fram, vars hem vi befinner oss i, som spänt väntar på resultatet. Och efter några timmars arbete är Johan klar. Vi lämnar kunden - med bättre luft och bättre värme - än vad hon hade när vi kom.

Jag tackar Johan för att jag fick vara med honom idag. Jag har efter idag koll på vad en tekniker faktiskt gör. Och när jag åker hem för att skriva detta reportage, åker Johan vidare till nästa installation av luft-värmepump.

----

Visste du att Edekyl just nu har kampanj på luft-värmepumpar? Luft-värmepumpar är ett prisvärt alternativt för dig med direktverkande el som gör att du kan spara upp till 50% på din energiförbrukning. Värmepumpen ger dig även ett bättre inomhusklimat, luftkonditionering och luftfiltrering.

14 Okt 2021