Pasaga Ramic-Arbetarbiet

Pasaga-Arbetarbiet

Engagemang, drivkraft och ett hållbart resultat

 

Redan som tioåring stod Pasaga redo att lära sig om biodling av sin farmor. Uppväxten i Bosnien byggde mycket på familjens kärlek till bina och engagemanget bakom hans eget intresse drevs i början mycket av förkärleken till honung.

 

När jag sitter ner och samtalar med Pasaga kan jag se hur stoltheten lyser i hans ögon när vi börjar prata om hans uppväxt i hemlandet. Han berättar om sin första egna biodling som han lyckades förvärva år 1964, hur biodlingen växte för varje år och om hans stora lycka över den egna bigården ute på landsbygden.

 

Men precis som många andra historier fanns även här en stor sorg som vaknade till liv under vår konversation. År 1992 bröt kriget ut i Bosnien och Pasaga tvingades lämna gården bakom sig. Allt hårt arbete och stora drömmar rasade framför honom. Livet i Bosnien förändrades över en natt och hans drömmar kunde inte längre gro innanför landets gränser. Han behövde ge sig av, dit kriget inte kunde regera hans tillvaro.

 

Två år efter att kriget bröt ut begav sig Pasaga och hans fru till Sverige. Det är en blandning av känslor som sprider sig i rummet när vi pratar om hans första år här. Ett nytt land, ett nytt språk och en helt ny kultur. Att anpassa sig var inte helt enkelt. Men trots detta tog det bara ett år innan Pasaga gick med i den svenska biodlingsföreningen. Vi skrattar tillsammans när han berättar om problematiken när man inte kan vare sig svenska eller engelska och hur hans fru stod till tjänst som tolk när han skulle föra sin första föreläsning för föreningen.

 

- Till idag pratar jag och mina föreningskollegor fortfarande om den föreläsningen. Det har dock kommit fram att de, trots min frus översättning, inte förstod någonting, säger Pasaga med ett stort leende på läpparna och skrattet i halsen.

 

Kort därefter flyttade Pasaga till Örebro och fick ett jobb hos en biodlare. Men det var inget vanligt jobb med lön i slutet av månaden utan Pasagas betalning bestod av en överenskommelse om att han skulle få ett eget bisamhälle som tack för hans arbete.

 

Det egna bisamhället hade stor framgång och snart hade de utvecklats till ett flertal bisamhällen. Hans bin börjat ta upp så mycket plats hos arbetsgivaren att de var tvungna att flytta till en annan biodling.

 

Sökandet efter en ny bigård hade även den en intressant historia bakom sig. Pasaga berättar att han en dag stötte på en gård som hade utmärkta förutsättningar till en god biodling. Han kände inte ägaren men visste att han ville placera sina bisamhällen just på denna plats. Som tur var hade Pasaga ännu inte fastnat i den stereotypa svenska kulturen utan steg rakt fram till ytterdörren och knackade på. Dörren öppnades och där stod Malte.

 

- Resten är historia, säger Pasaga.

 

Malte tackade ja till att Pasaga kunde använde en liten del av gården till sin biodling och de blev mycket goda vänner. Han köpte en billig husvagn för att slunga honungen i och kunde börja driva sitt ett eget företag snart därefter.

Ett år lyckades han fylla hinkar fulla med hela 9000 kg honung, vilket jag tror att vem som helst finner helt otroligt.

 

Vi fortsätter prata och desto mer han berättar desto mer vill jag veta. Trots mot- och medgångar har Pasaga alltid haft en otrolig drivkraft, precis som bina. Ett arbetsbi jobbar dygnet runt tills att det dör, och jag kan inte säga att Pasaga har gjort någonting annorlunda. Han fyller 80 år i år vilket betyder att han i 70 år har ägnat stora delar av sitt liv till bina och tack vare honom lever biodlingen vidare här på Edekyl & Värme.

 

I år är det åtta år sedan Pasaga klev in genom Edekyl & Värmes dörrar och förgyllde vår dröm om att ha vår egen biodling. För oss är honung den finaste gåvan vi kan ge till våra kunder eftersom det symboliserar våra tre ledord engagemang; Drivkraft, och ett hållbart resultat. Vi är alltid lika tacksamma för Pasagas klokhet och passion för våra bin och skörden av honungen har blivit ett slags startskott för höst- och vinterhalvåret för verksamheten. Medan bina tar en välförtjänt vintervila håller vi ställningarna tills det är dags igen. Ett evigt kretslopp som vi är stolta att vara en del av.

 

Idag har Pasaga fyra egna bigårdar med 26 platser vardera och säljer både drottning bin, bisamhällen, honung och håller föreläsningar och kurser.

 

Just när jag skriver det här reportaget sitter jag själv med en av honungsburkarna i handen.

Tänk att denna otroliga historia ledde fram till just denna burk fylld med naturens guld.

 

07 Sep 2021 Nyhet Företag