45% energibesparing efter ombyggnation!

Under våren 2019 genomförde Edekyl & Värme som totalentreprenör uppdraget med att klimat- och energisäkra kylanläggningen för ICA Supermarket Kringlan i Södertälje. I uppdraget ingick installation av ett modernt CO2-aggregat, nya kyl- och frysdiskar, nya förångare i kyl- och frysrum samt delidiskar. Resultatet blev över förväntan. När de första siffrorna kommit in visar det sig att energiförbrukningen nästan är halverad.

- Efter Edekyls insats sparar vi ungefär 45% totalt på energin och det är betydligt mer än jag hade förväntat mig. Det som fungerade riktigt bra med Edekyl som totalentreprenör var att de höll ihop projektet och såg till att de olika entreprenörerna arbetade som ett lag. Teknikerna från Edekyl upplevde jag som kompetenta och professionella. Just nu ligger vi i förhandling med fastighetsägaren om vår kylanläggnings överskottsvärme. Ovanför butiken har vi fem våningar med lägenheter. Vår överskottsvärme skulle kunna värma tappvattnet till hela huset, säger Mikael Karlström, handlare på ICA Kringlan i Södertälje.

- En av de stora vinsterna en butik gör när de installerar klimatneutral kyla är på energibesparingssidan. För oss är det så klart roligt att se vilka fina siffror ICA Kringlan nu kan presentera. Det visar att vi gjort ett bra jobb. Hela projektet var positivt med en intresserad och professionell kund. Vi får hoppas att värmeåtervinningen blir påkopplad fullt ut i hela huset, då kommer de ekonomiska siffrorna bli ännu bättre än de redan är, säger Jonas Forssberg, projektledare på Edekyl & Värme.

07 Okt 2020